Lån penge til at forsøde livet på SU

Det har aldrig været en sjov økonomisk oplevelse at være studerende. Bare spørg din forældre. Og det er bestemt ikke blevet nemmere siden deres tid.

Huslejen i de danske storbyer er højere end nogensinde. København er i top ti over de dyreste storbyer at bo i. Som studerende er det ikke ligefrem let at komme til fadet, og selv hvis du har været så heldig at finde et værelse, du kan leje inden studiestart, koster det helt sikkert det meste af din SU, og hvis du skal have tid til at læse, er der en begrænsning på, hvor meget du kan arbejde ved siden af.

Studerendes økonomi er særligt presset

I dag skal du som studerende både have råd til en husleje, der ofte er over 4000 kroner for et værelse på 10 kvadratmeter, og du skal have råd til mad og transport. Priserne på studiebøger er heller ikke lave, og du vil egentlig også gerne gå i byen engang imellem. Og så var der lige den der telefon, der snart skal skiftes ud, og din computer synger nok også på sidste vers.

Så hvad gør du?

Du kan selvfølgelig hakke og hugge i budgettet og håbe på, at der kan blive lidt pusterum på den måde, men det er nok begrænset, hvad du får ud af det. Der er også muligheden for at arbejde dig til alle de penge, du har brug for, men hvordan får du så tid til at læse?

Den sidste mulighed er selvfølgelig at droppe at betale husleje, og i stedet overnatte på sofaer, bænke og under bordene i forelæsningssalen, men inden det når så vidt, er der heldigvis en anden mulighed.

Undersøgelser viser at studerende låner mindre, men er det nu også helt rigtigt?

Flere store undersøgelser har på det seneste vist, at danske studerende låner færre penge end tidligere, selvom leveomkostningerne kun er steget de sidste mange år. F.eks. optager kun hver tredje danske studerende et studielån, i Sverige er det tal helt oppe på 75%.

Men det er i høj grad et misvisende tal. En stor dansk undersøgelse fra 2016 viser, at tallet bliver fordrejet af unge, privilegerede studerende med højtuddannede forældre, der ikke har behov for at låne penge. Den samme undersøgelse viste nemlig, at hver femte danske studerende får betalt huslejen af mor og far.

Flere undersøgelser viser ligeledes, at de danske studerende i gennemsnit mangler 1000 kroner om måneden for at kunne klare sig igennem hverdagen, og for alle dem hvor mor og far ikke dækker underskuddet, er der heldigvis mulighed for at låne pengene.